Sofia bloggar från Shanghai – 2

I ett land där Visa- och Mastercard är odugligt

Mobila betalningar är verkligen en av de grejerna som fått mig att tappa hakan sedan jag kom till Kina. Som svensk och västerlänning är man van vid att Visa och Mastercard fungerar överallt. När jag höll på att packa inför flytten och nojade som mest över vare sig jag fått med mig allt eller inte var det faktiskt flera personer som sa ”så länge du har kreditkortet med dig så löser sig det mesta”.

Såhär i efterhand kan jag säga att, nej, allting löser sig inte med kort, allting löser sig med WeChat eller Alipays mobila plånböcker. Enligt China Channel lämnar idag 44,5 % av den kinesiska befolkningen sitt hem utan varken plånbok eller kontanter. Av dessa är det fördelat på cirka 50/50 om man använder sig av Alipay eller WeChat. Jag skulle dock vilja påstå att de flesta i någon mån använder sig av båda eftersom man inte kan handla via någon av Alibaba’s plattformar med hjälp av WeChat och inte socialisera sig i den utsträckning som man kan på WeChat via Alipay.

Använder du Alipays mobila plånbok kan du dessutom få en ränta på upp till 4 % och WeChat har relativt nyligen utvecklat förmånliga lojalitetsprogram, så kallade ”mini programs” när man betalar genom appen. Idag har WeChat, som började som en social plattform, cirka 960 miljoner aktiva användare varje månad där det dagliga genomsnittet i appen ligger på 60 minuter/person. Jämför det med Facebooks 55 min/person. Alipay, som började enbart som en mobil betalningslösning-app, har idag cirka 520 miljoner aktiva användare.

Apparna har någorlunda olika utformning när det kommer till de mobila plånböckerna men det vanligaste är att man genom appen scannar en QR-kod eller låter kassören scanna sin QR-kod/streckkod i mobilen. För att förhindra betalningar med stulna mobiler behöver man ibland slå in sin 6-siffriga kod eller använda touch-id. En lösning som är både enkel, billig och snabb. Dock har både Alipay och WeChat läckt information om att man snart ska kunna betala med hjälp av facial recognition, exempel på det skulle kunna vara ”smile to pay”-lösningar. Vad som talar ännu mer för att facial recognition-betalningar är på väg är den bild som publicerades för några veckor sedan på Tim Cook, VD för Apple, och Pony Ma, VD för Tencent (WeChats moderbolag), som glatt skakade hand.

Enligt flera källor har Mark Zuckerberg länge bevakat WeChats utveckling och det ryktas att han vill att Messenger-appen ska bli den västerländska motsvarigheten till WeChat. Frågan är om de västerländska konsumenterna är redo att förlita sig på att Facebook förvaltar deras pengar?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *