9 maj – Hur kan autonoma transporter utveckla e-handeln?

Att handla över nätet blir allt vanligare, vilket ökar leveranser och returer av paket. Leveransroboten Hugo skapar möjligheter för en ny typ av handel eftersom den kan röra sig bland fotgängare, kan köras utanför normala arbetstider och körs autonomt. Hugo har tidigare testkörts i Stockholm och hos Chalmers i Göteborg och nu var det dags för Borås. Syftet med testkörningen är att undersöka om det går att minska utsläpp och ta reda på hur leveranser och returhantering av modevaror kan effektiviseras, göras mer kundfokuserade, bidra till hållbar utveckling och till en mer attraktiv stadskärna.

Piloten är en del i ett forsknings- och utvecklingsprojekt vid Science Park Borås och Textilhögskolan i Borås, samt det internationella citylogistikprojektet Surflogh som Borås Stad driver. Testet görs tillsammans med Gina Tricot, Care of Carl, Easycom och Berge Consulting.

Under frukostföreläsningen fick vi höra mer om hur piloten gick. Carl Berge, CEO Hugo Delivery, berättade om hur de autonoma transporterna ser ut idag vs framtiden då vi förhoppningsvis får se självkörande transporter på våra gator och andra användningsområden. Därefter följde en intressant paneldiskussion om hur tekniken kan användas av e-handelsaktörer.
I panelen: Markus Nordlund COO Easycom, Emma Garrote, Global Production and Sustainability Manager Gina Tricot, Peter Karlsson, CFO Care of Carl och Carl Berge.

Se föreläsningen HÄR!