RAPPORT FRÅN NY OCH NRF

Arne rapporterar från New York och världens största retailevent – NRF

Ett av årets absolut största och viktigaste inspirations- och mingelevent för handlare ”NRF 2022 – Retails big show” ägde rum i New York 16-18 januari. Vår senior rådgivare Arne B Andersson var på plats och rapporterade live den 18 januari, kl 13.00. Det övergripande temat för årets konferens var ”Acceleration”. Programmet var fullspäckat med 100-tals föreläsningar med vitt skilda teman och själva expodelen består av flera hundra utställare. Läs mer om NRF här 

Se webinaret HÄR!

 

 

Checkout Borås, Åhaga – nytt datum 13 april

2022 är det premiär för ett nytt och annorlunda e-handelsevent på Åhaga i Borås. Ett event som sätter besökarna i fokus och som har som ambition att skapa en ny mötesplats för alla med intresse av e-handel. Och vart gör man det bättre än i e-handelsstaden Borås?

Det här är en kväll då alla vi som gillar e-handel träffas. Men. Kvällen kommer mest att bestå av pauser. Alltså tid för mingel att lära känna varandra och kanske dela erfarenhetermed andra med liknande utmaningar.

Då och då kommer minglet att avbrytas av korta dueller i en boxningsring. I den ena ringhörnan står e-handelsexperten Arne Andersson.

I den andra ringhörnan hittar vi under kvällen bland andra:
Susanne Holmström, VD NetOnNet
Kristina Hermansson, CCO Cellbes
Sara Kempe, Regionchef Commerce Columbus
Bengt Wessborg, CBO/Partner Star Republic/SQLI

Det blir dessutom bland annat DJ, flera barer, tokigheter, Arcade Room med massa flipperspel, en lounge med soffor för avslappnade möten och självklartockså mat för de som är hungriga på annat än e-handelsinspiration. Välkommen.

Läs mer och anmäl dig här!

 

 

E-network bar – After Work 24 november

Välkommen till Business Gallery i Textile Fashion Center på glögg, ett glas vin, en kall öl och tilltugg.
Mingla till tonerna av lite julmusik och lyssna på medlemmar från Team Rynkeby som berättar om sin verksamhet.
Evenemanget är gratis och öppet för medlemmar i E-handelsstaden, Creative Cluster samt Tex! by Marketplace, men du får gärna ta med en vän/kollega.
Ni som kommer är friska, gärna vaccinerade och följer de riktlinjer som gäller.
Anmälan krävs och är bindande.

Anmäl dig här!

LDI 2021/2022

Nu är årets ledarskapsprogram LDI igång och 18-19 oktober startade programmet upp med två fullspäckade heldagar, ledda av Göran Persson på Yxhammargården i Borås.

Syftet med LDI är att deltagarna ska skapa ett eget nätverk, få personlig utveckling och ges flera verktyg inför framtida ledaruppdrag.
Nätverket ska också vara en plattform för föreningens medlemsföretag att utveckla kompetensen inhouse, så att vi kan sprida kunskap och därigenom stärka vår position som Nordens självklara handelsnav. Då blir det också attraktivt för unga ledare att stanna i Boråsregionen.

Läs mer om programmet här.

23 oktober – Textile Fashion Center Day

Den 23 oktober bjuder Textile Fashion Center in till öppet hus! Upptäck – Upplev – Inspireras av historiens och framtidens textil och mode. Textile Fashion Center Day är en dag med unika möjligheter att komma ”bakom kulisserna” i Borås center för textil och mode.

Bland annat visas Textilhögskolans unika labbmiljöer och Smart Textiles Showroom med exempel på forskningsresultat, produktutveckling och framtidens hållbara textil och mode.

Textilmuseet guidar i sina ”dolda” samlingar och under dagen invigs en utställning med texstilkonstnären Ian Berry. Där visas uppmärksammade multimediautställningen Craft Rituals och Ung Svensk Form liksom permanenta utställningar. Barnfamiljer får också möjlighet till ”pyssel”.

Du kan träffa forskare, lyssna på korta intervjuer om ”allt” inom textil och mode, lära dig vad det innebär att vara cirkulent, få veta fördelarna med svensk ull, skaffa information om alla utbildningar som Textile Fashion Center erbjuder och mycket mer.

Välkommen den 23 oktober kl 10.00-16.00 till Skaraborgsvägen 3 A till en dag full av upptäckter, upplevelser och inspiration inom ett område som angår oss alla – textil och mode!

Läs mer om Textile Fashion Center Day och se hela dagens program här.

Retail Day (digitalt)

21 september sändes höstens upplaga av Retail Day med spännande samtal, analyser och insikter. Denna gång på höstens tema: Mot den perfekta checkout-upplevelsen.

Efter en minst sagt händelserik utveckling av e-handeln, påskyndad av pandemin och restriktioner i fysiska butiker, är det många som har sett behov av att utvärdera och utveckla kundupplevelsen. Ett flertal experter från branschen var med på plats för att diskutera, analysera och bidra med kunskap. Bland andra::

Urban Lindstedt, programledare för Ehandelstrender
Annelie Gullström, Product Director på Bambuser
Jessica Mattson, Partner på eEquity
Patrik Stoopendahl, Affärsantropolog, SHAPE Consumption och Doktorand Management & Digital Retail, Högskolan i Borås
John Ekman, konverteringsexpert och CMO, ARC
Sara Bergman, Criteria & Sustainability Manager, Svanen​​​​​

I samband med Retail Day släpptes rapporten E-barometern Q2 2021. Carl-Fredrik Teder och Arne Andersson från PostNord presenterade fakta från rapporten och gav sina analyser av halvåret som gått, samt vilka effekterna blir för framtiden.

SE RETAIL DAY HÄR!

LÄS OCH LADDA NER E-BAROMETERN HÄR!

E-NETWORK – nytt nätverk för nyinflyttade i Borås

På initiativ av vår nya ordförande Ted Boman startar vi E-network, ett nätverk som vänder sig till nyanställda och/eller inflyttade till Borås som arbetar inom våra områden e-handel/logistik/IT. 

Tanken är att nätverket ska öka på trivselfaktorn när man är ny i Borås och se till att nyanställda får ett umgänge och information om allt häftigt som händer här i vår stad. Särskilt nu inför semestern när möjligheterna att resa är begränsade. Vi tror att man stannar på sin nya arbetsplats och i Borås om man trivs och snabbt kommer in i ett sammanhang.

Vi har ett uppstartsmöte den 15 juni 16.30. Helena Alcenius från Borås TME kommer och berättar vad som händer i Borås i sommar. Vi ordnar med något att äta och dricka och anpassar plats efter antal så det blir säkert med hänsyn till rådande omständigheter.

Frågor? Kontakta jeanette.regner@ehandelsstaden.se

E-network for new employees in Borås

We’re launching the E-network – an initiative by our new chairman Ted Boman – for newly hired e-commerce, logistics, and IT professionals who’ve relocated to Borås.

The network’s mission is to ensure that new Boråsare can build social connections with locals and stay up-to-date with the exciting things going on in our city. We believe that recruits will stay longer at their workplace and in Borås if they build strong friend groups and enjoy their time in the city.

We have a kick-off meeting on June 15th at 16:30 (4:30 pm). Helena Alcenius from Borås TME will share what’s happening in the city this summer. We’ll provide food and drinks, and we’ll decide on a location based on the number of attendees and the current COVID restrictions.

Contact Jeanette at jeanette.regner@ehandelsstaden.se if you have any questions.

 

Välkommen till Borås och E-network/
Welcome to Borås and E-network 

Datum/Date: Tisdagen den 15 juni/ Tuesday the 15th of June
Tid/Time: Kl 16.30 – så länge man vill (nästan)/as long as we like (almost)
Plats/Place: Textile Fashion Center, vi återkommer med exakt plats beroende på hur många vi blir/ we will decide on a location when we know the number of attendees

Anmäl dig här/ Register here

Möte med Maria på Reunion Home

2020 kommer för många av oss att vara året då vi fick tänka om, ställa om och ifrågasätta vår affärsmodell. Skrämmande men kanske också nyttigt. Vi träffade entreprenören Maria Engström som driver Reunion Home beläget på Österlen. En företagare som fått ställa om inte bara en utan flera gånger och som bestämde sig för att gasa istället för att dra i handbromsen när Covid-19 lamslog många branscher.

Maria har under 2020 förändrat och förädlat sin verksamhet och har idag skapat en destination i lilla Hagestad på Österlen där hon driver butiker, caféer, B&B, outlet, glasskiosk och även en framgångsrik e-handel inom både B2C och B2B.  Dessutom har hon, trots rådande omständigheter, lyckats att flerdubbla sin omsättning. 

Vi ville veta hur hon gör och tänker och framför allt hur hon vågar. Så vi åkte dit och gjorde en enkelt mobilfilmad intervju och blev om möjligt ännu mer imponerade!  Du kan även besöka Reunionhome.se här. 

PS. Sedan vi var där har hon även öppnat ytterligare en Reunion Home-butik i centrala Malmö.

Se filmen här!

Google Digitalakademin #försverige

En del av Googles globala program, Grow with Google, som har som målsättning att hjälpa småföretagare och arbetssökande att stärka sina digitala kunskaper.

2020 har varit ett år fyllt med utmaningar för Sveriges småföretagare. Permitteringar och uppsägningar har varit ett faktum och vissa branscher har varit särskilt drabbade, bland annat detaljhandeln, besöksindustrin och kulturområdet. Pandemins två vågor med omfattande restriktioner gör att många företagare går in i 2021 på skakiga ben. I tider som dessa krävs det att man hittar nya sätt att nå ut till sina kunder. I detta sammanhang öppnar digitaliseringen otroligt många dörrar. Genom att ha en stabil digital grund att stå på, kan man hitta nya sätt att sälja, öka sin lönsamhet och förbättra sin konkurrenskraft. Detta är av största vikt då nya jobb främst skapas i just små och medelstora företag och därför är det viktigt att dessa företagare har de digitala verktyg som behövs. 

Som små- och medelstor företagare kan den digitala resan kännas utmanande. För att kunna stötta just små och medelstora företagare har Google Digitalakademin allierat sig med en rad starka samarbetspartner och tagit fram en digital kunskapsplattform, #förSverige. 

Under 2021 kommer Google Digitalakademin att fokusera på små- och medelstora företagare och erbjuda kostnadsfria livestreamade kurser som sänds från samtliga 21 län, från Skåne i söder till Norrbotten i norr. Målsättningen är att utbilda 21 000 företag i alla Sveriges 21 län under 2021. Deltagarna kan se fram emot att få de digitala verktyg som behövs för att lyckas med att ta sina företag online. Föreläsarna är några av Sveriges mest framstående digitala experter inom sina respektive områden med lokal förankring och fokus på just små och medelstora företag. 

Borås Stad är huvudvärd för Västra Götalandsregionen och bland de lokala företag som kommer att vara med och leda utbildningarna, ser vi bl a  ett av E-handelsstadens medlemsföretag – High End Media Group.

Läs mer om projektet här
Anmälningslänk
Se informationsfilm om projektet

Har du frågor? Kontakta Anna Mattsson, Digital Näringslivsutvecklare Borås stad: anna.mattsson@boras.se

Borås 400 år – då tar vi chansen!

Det går ut oerhört många e-handelsförsändelser från Borås-företag varje år. För många av dem som tar emot dessa paket är det inte känt att paketet kommer från just Borås. Under jubileumsåret 2021 vill vi ändra på det.

Vi har därför tagit fram en tagg, både i digital och tryckbar form som kan infogas på t ex fraktsedlar, ordersedlar, orderbekräftelser, fakturor, mailsignaturer eller andra lämpliga dokument. Vill man kan man givetvis trycka etiketter att sätta på paketen som lämnar företaget.

Låt oss alla hjälpas åt att på detta sätt marknadsföra Borås som Nordens E-handelsstad nummer 1!

Nedan kan du via länken ladda ner taggen snabbt och smidigt. Vi har skapat två varianter i eps-format (som lämpar sig till tryck) samt två i png-format till webb och mailsignatur. Taggen finns i vitt och i E-handelsstaden Borås blå färg. Välj den som passar ert företag bäst!

Om du har frågor maila karina.andersson@ehandelsstaden.se

Ladda ned taggen här (ZIP – 1,9 MB)