Sofia bloggar från Shanghai – 5

I Kina går allt snabbt på både gott och ont….

Alltså jag måste ändå säga att det är lite märkligt och häpnadsväckande att komma tillbaka till Kina efter julledighet i Sverige. Skillnaderna blir återigen allt mer märkbara och det tar några timmar att smälta alla intryck, människor och ljud. Bara det faktum att det på den lilla tid jag varit borta har (OBS bara på min gata) öppnat 2 nya butiker, en pop up store och två restauranger har bytt ägare och namn. Vi pratar alltså om en sträcka på knappt 150 meter. Folk som bott här länge höjer inte ens på ögonbrynen utan tycker snarare att det är jag som är märklig som uppmärksammar det.

       

Jag menar, hade det här hänt i Borås hade ju halva stan pratat om det…

Den här typen av händelser bevisar egentligen två saker. 1, det kan gå extremt fort att både köpa, renovera och öppna en butik eller restaurang i Kina. Något som skulle kunna vara positivt om man har en affärsidé och snabbt vill komma igång. 2, precis som att det kan gå väldigt fort att öppna kan det dessvärre gå lika snabbt åt det andra hållet. Nedstängningarna kan bero på allt från bristande tillstånd, ändrade lagar, uppköp eller helt enkelt dåliga affärer.

Jag är lite splittrad över om dessa snabba förändringar gynnar samhället eller inte. Givetvis är det ett en otrolig möjlighet för mindre företagare att få testa sina vingar och går det dåligt, inte förlora allt för mycket pengar. Kina har även ett helt annat tempo och väldigt föränderliga konsumenter vilket gör att en affärsidés styrkor och svagheter kan visa sig ganska snabbt. Frågorna som gör mig aningen mer negativ är dock hur hållbart och praktiskt det är i det långa loppet, samt hur länge Kina kommer fortsätta att utvecklas i detta rasande tempo… Vad tror ni?